سلسله برنامه ادبی «شب های کابل» با همت گروهی از اهالی فرهنگ و ادب افغانستان، در پایتخت کشور آغاز به کار می کند.
محمدصادق دهقان، دبیر «شبهای کابل» با اعلام این خبر گفت: «شبهای کابل، گامی است برای نهادینه کردن فعالیتهای سامانمند ادبی از جمله نقد سازنده در کابل و امید داریم بتوانیم در شبهای بعدی، به نقد و بررسی آثار دیگر فعالان ادب و فرهنگ این سرزمین بپردازیم تا هم ادای دینی به تلاشهای آنان باشد و هم راه را برای نقدهای اصولی در ادب کشور باز کند».
دبیر «شبهای کابل» درباره نخستین شب از این سلسله برنامه چنین بیان داشت: «شب اول این سلسله برنامه به نقد و بررسی آثار ادبی نویسنده معاصر کشور؛ آقای محمدحسین محمدی اختصاص دارد. در این شب، استاد محمداعظم رهنورد زریاب، درباره «فرهنگ داستان نویسی افغانستان» نوشته محمدی سخن میگوید. آقای حسین فخری، داستاننویس برجسته افغان نیز به نقد ساختار داستانهای کوتاه و بلند محمدی میپردازد. نویسنده جوان افغانستان؛ محمود جعفری، شعرها و داستانهایی را که محمدی برای کودکان سروده و نوشته است، به نقد میکشد. همچنین بانو منیژه باختری؛ نویسنده و روزنامهنگار افغان درباره جایگاه زن در داستانهای محمدی، به سخنرانی میپردازد. عزیزالله نهفته و جاوید فرهاد؛ دو فرهنگی و کارشناس ادبی کشور نیز «از یاد رفتن» و «انجیرهای سرخ مزار» را نقد میکنند».
دهقان، همکاری صمیمانه مراکز ادبی، فرهنگی و اجتماعی افغانستان را در پاسداشت سرمایههای معنوی کشور، منبع ارزشمندی برای پویایی تلاشهایی از این دست و نیز سهمگیری اهالی فرهنگ و ادب افغان در بازسازی ساختارهای فرهنگی افغانستان دانست و افزود: «به یقین، بازسازی افغانستان بدون حضور اثرگذار نیروهای فرهنگی، به هیچ جا نمیرسد. انفعال، سرخوردگی و پراکندگی این نیروها نیز توجیهناپذیر است. اکنون زمان آن نیست که به بهانههای گوناگون، از مانعتراشیهای متفاوت بنالیم، بلکه تنها با کار کردن میتوان به همه فهماند این نیروها در صحنه هستند و هیچ کسی نمیتواند آنها را حذف کند و با حضور در جامعه است که میتوان صدای خود را به گوش مردم رساند».
دبیر «شبهای کابل» درباره نقش محمدی در ادبیات معاصر افغانستان چنین گفت: «محمدحسین محمدی؛ نویسنده معاصر افغانستان است که در عرصه داستان، ادبیات کودک، پژوهش ادبی و فیلم و سینما فعالیت دارد. تاکنون سه مجموعه داستان به نامهای «پروانهها و چادرهای سفید»، «انجیرهای سرخ مزار» و «از یاد رفتن»؛ یک اثر پژوهشی به نام «فرهنگ داستاننویسی افغانستان» و بیش از شش کتاب در زمینه ادبیات کودک و نوجوان از محمدی منتشر شده است. بیش از پنج اثر دیگر نیز از او آماده چاپ است. محمدی نه جایزه را درجشنوارههای گوناگون ادبی، از آن خود کرده است. وی عضو بنیانگذار خانه ادبیات افغانستان و مدیرمسوول و سردبیر شماری از نشریههای ادبی افغانستان مانند فرخار، گلبانگ، غچی، گلستانه و طراوت بوده است. اکنون نیز مدیرمسوول و سردبیر مجله تخصصی داستان به نام «روایت» است که شماره نخست آن در ماه سرطان (تیر) از چاپ برآمد. این تلاشها نشاندهنده روحیه خستگیناپذیر محمدی در آفرینش اثر و شناساندن ادبیات داستانی افغانستان به جامعه و دیگر همزبانان است».
دهقان در ادامه افزود: «شبهای کابل با هماندیشی شماری از نویسندگان، شاعران و روزنامهنگاران و فعالان اجتماعی افغانستان بنیاد نهاده شده است و در ادامه دادن راه خود، به همکاری همه نهادهای فعال ادبی، فرهنگی و اجتماعی نیاز دارد». دبیر این برنامه ادبی اظهار امیدواری کرد «شبهای کابل» بتواند به مرکز مطمئنی برای اهالی فرهنگ و ادب کشور برای نقد سازنده آثار نویسندگان و شاعران افغانستان تبدیل شود. به گفته وی، نهادهای ادبی، فرهنگی و اجتماعی فعال در کابل، مانند: خانه ادبیات افغانستان، مؤسسه تحصیلات عالی کاتب، مرکز حقوق بشر و دموکراسی، تلویزیون نگاه، انجمن قلم افغانستان، آکادمی هنر و علوم سینمایی و مرکز فرهنگی و اجتماعی سراج، نخستین شب از «شبهای کابل» را برگزار میکنند.
شب اول «شبهای کابل»، ساعت سه عصر روز یک شنبه 20 اسد (مرداد) 1387 خورشیدی در مؤسسه تحصیلات عالی کاتب واقع در سرک شورای ملی مربوط ناحیه کارته سه شهر کابل برگزار میشود.
۵ هفته قبل
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر