از: فراتر از نيک و بد
گرچه از نوشتن درباره این نمایش که از تلوزیون تمدن دیدم احساس شرم میکنم. فقط خواستم با یادآوری این واقعه از آنها که برای روشنگری دل میسوزانند بپرسم که به کجا میرویم؟
شنبهشب حدود ساعت 8 که روز نخست عید فطر، به روایت شیعه بود، شبکههای تلویزیونی را مرور میکردم که نگاهم بر تلوزیون "تمدن" ثابت ماند! شیخ آصف محسنی در حلقه اصحاب ایستاده و صفی از جماعت عوام الناس از برابرش میگذرد و دستش را میبوسد یا بر دیده گذاشته و بعد میبوسد؛ حتی چند نفری بعد از بوسه با چشم ولب بر دستان محسنی، دستی بر سر ریش سپیدش نیز میکشید. جالبتر که محسنی از دادن دستش برای بوسه به چند نفری امتناع میکرد و پس میکشید که به گمانم آنها از جمله سادات بودند که او به خود اجازه نمیداد که سادات دستش را ببوسند.
بیشترینه مردمی که پس از بوسه بر دست محسنی از برابر کمره تلوزیون رد میشدند؛ از چهرههاشان واضح بود که هزاره بودند. بیش از 20 دقیقه این نمایش ادامه داشت و در حین آن موسیقی فیلم امام علی پخش میگردید. (کسانی که در ایران زندگی کردهاند یا با موسیقی ایرانی آشنایی دارند میدانند که این یک موسیقی مذهبی بسیار شکوهمند و روحانی است که فرهاد فخرالدینی برای سریال امام علی ساخته است.)
شیخ آصف محسنی در چهار دهه رهبری حزب حرکت اسلامی افغانستان در میان هزارهها نه به عنوان رهبر سیاسی و نه رهبر مذهبی جای پایی بدست نیاورد و حالا در چهره جدید پیر و مرشد مذهب شیعه سعی دارد تا شیعیان و هزارهها را دور خود جمع کند. تلوزیون تمدن به عنوان یک رسانه و مدرسه خاتم النبین منابع و پایگاه قدرتمندی برای زمینهسازی این رهبریت روحانی- سیاسی جدید شیخ آصف محسنی در اختیار او گذاشته است. آیا تمدن با نشان دادن بوسه چند هزاره بر دستان محسنی میخواهد نفوذ معنوی او در میان شیعیان و هزارهها را به رخ رقیبانش بکشد؟
تلوزیون تمدن را شیخ آصف محسنی ساخته است. سبک لباس، گفتار و رفتار و سیمای مجریان تمدن همانندسازی ناشیانهیی از تلوزیونهای ایرانی است. تمدن آواز زنان را پخش نمیکند و مجریان زن آن با پیچاندن سر خود چند دور در روسری از مجریان زن ایرانی پیشی گرفتهاند. بیشترینه آگهی تجاری تمدن از کالاهای ایرانی است. تلوزیون تمدن در یک نگاه برداشت مبتذلی از تلوزیونهای ایران است.
منظورم از مبتذل این است که اگر بنا بر فرض تمام برنامههای مفید و بامفهموم 5-6 شبکه تلوزیونی ایرانی را حذف کنید و آنچه از سطحیترین برنامههای مذهبی میماند؛ تلوزیون تمدن در حال پخش در افغانستان است؛ تنها برنامه اختصاصی این تلوزیون پخش هر شب سخنرانیهای طولانی خود محسنی است که به تعبیر خودش یک "شکم سیر" یعنی تا جایی که نفس دارد موعظه میکند.
یکی از روزهای آخر رمضان توجهام به مناجاتی جلب شد که دخترک نوجوان مجری برنامه خردسالان تمدن به مناسبت آخر رمضان برای اطفال دعا میکرد و آن دعا بیشتر علیه نیروهای خارجی در افغانستان، برای کودکانی که در حملات آنها بیپدر و یتیم شدهاند؛ بود. محسنی در موعظههای خود در تلوزیون تمدن که تصویری از قرآن گشاده در پس سر خود دارد گرچه دعوت به درستکاری و تقوا دعوت میکند اما شاه بیت موعظههای او، تاختن به ارزشهای مدرن و نو است؛ مخالف با برابری حقوق زن و مرد، آزادی، حقوق بشر، روابط زن و مرد و ...الخ را در سخنرانیهای خود تکرار میکند.
هنوز روشن نیست که چند درصد از بینندگان در کابل و دیگر شهرها تلوزیون تمدن را میبینند اما این تلوزیون در ماه رمضان با ایجاد تفاوت زمانی در اذان شیعه و سنی سعی کرد تعدادی از مردم شیعه کابل را متوجه خود سازد. در ماه رمضان امسال، گرچه هر 10 شبکه تلوزیونی در کابل در 10 در زمان مختلف اذان برای دعوت به افطار میدادند اما تمدن با بیش از 20 دقیقه تاخیر اذان برای شیعیان میداد و ناگفته پیداست که چه اختلافهایی میان هر فامیل ایجاد میکرد که به اذان کدام تلوزیون برای افطار باور کنند!
محسنی و تلوزیون تمدن او نمیتواند از اکثریت شیعیان افغانستان نمایندگی کند یا معرف فرهنگ مذهب تشیع باشد. محسنی در میان شیعیان چنان وانمود میکند که اضافه نمودن ماده 61 قانون اساسی که نوعی رسمیت ضمنی مذهب تشیع از آن برداشت میگردد نتیجه تلاشهای او بوده است! (بنا بر ماده 61 تنها در صورتی که هر دو طرف یک دعوا شیعه مذهب باشند و قانونی هم در زمینه نباشد، قاضیان میتوانند در مورد مسایل "احوال شخصیه" به اساس مذهب جعفری داوری نمایند. شایان یادآوری است که در زمانی که حرکت اسلامی متحد دولت استاد ربانی در دهه 1370 بود نتوانست چنان مادهیی را وارد پیش نویس قانون اساسی دوره استاد ربانی نماید.)
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر