Ads 468x60px

یکشنبه، بهمن ۰۳، ۱۳۸۹

آیا در سال 2012 ما شاهد دو خورشید در آسمان خواهیم بود؟

منبع آسمان کابل
یک سلسله خبر های جنون آمیزی بدست ما رسیده که گویا ستاره ابط الجوزا در صورت فلکی جبار در سال 2012 انفجار میکند. اما ساده ترین پاسخ ما این است که این ستاره در سالهای آینده منفجر نمی شود. حتی تصور کنید که این ستاره در آستانه انفجار است، باز هم دو خورشید در آسمان ما ظاهر نخواهد شد و ما در برابر هیچگونه خطر فضایی قرار نمی گیریم. بخاطر اطمینان خاطر شما این مسئله را با یکی از کارشناسان نجومی آقای فیل پلیت در میان گذاشته ایم که چنین می گوید: سوگند میخورم که هنوز به شعور و غریزه انسانی خود باور دارم. وقتی خبری را در مورد انفجار ستاره غول ابط الجوزا شنیدم نتوانستم بی تفاوت بنشینم و تصمیم گرفتم تا در مورد آن یک مقاله بنویسم.

اما یک لحظه بعد فکر کردم که با چنین کاری قضیه را چاق تر میکنم و این خبر خود مانند بمبی منفجر میشود. پس بهتر است در این مورد صحبت کنم. کماکان که بعضی از سایت ها همین اکنون خبر های تحت عنوان دو خورشید در سال 2012 منتشر کرده اند.نویسنده این خبر حتی سعی کرده تا این اتفاق را با پیشگویی بی معنی مایا ها در مورد سال 2012 ارتباط دهد.
مقاله منشتر شده در سایت هفیگتون تحت عنوان در سال 2012 دو خورشید در آسمان دیده خواهد شد اساسأ خیلی هم خوب است و حتی با دانشمندی بنام برد کارتر استاد فیزیک دانشگاه سوترن کوینلد روی سنارویوی انفجار ابرنواختری ستاره ابط الجوزا هم صحبت شده. دکتور کارتر در این مقاله گفته که ستاره ابط الجوزا یکی از درخشان ترین ستاره ها در آسمان شب است و این ستاره در حال از دست دادن جرم خود است که این خود نشانه ی از نابودی آن است. کلأ قضیه در مورد این ستاره خیلی جالب است و دوستانی که به انگلیسی آشنایی دارند میتوانند این مقاله را اینجا بخوانند. یک مقاله دیگر از یان اونیل دانشمند فیزیک نجومی در مورد رد این خبر تحت عنوان
نه ترسید ستاره ابط الجوزا در سال 2012 منفجر نمی شود. اما در نخست چند نکته در مورد خود ستاره ابط الجوزا:

این ستاره به این زودی منفجر نمی شود و ما شاهد دو خورشید در آسمان نخواهیم بود...



ستاره ابط الجوزا از چشم تلسکوپ فضایی هابل.

ستاره ابط الجوزا یا ستاره الفای صورت فلکی جبار که یک ستاره غول سرخ است، حدود 600 سال نوری از ما فاصله دارد و جرم این ستاره 20 برابر خورشید و قطر آن حدود 900 برابر خورشید می باشد. اگر این ستاره در این مرحله از عمر اش بجای خورشید می بود، چهار سیاره سنگی، یعنی عطارد، زمین، زهره و مریخ و حتی ساکنین کمربند سیارک ها را در دل خود فرو می برد و به لبه سیاره مشتری میرسید. این ستاره در آستانه مرگ خود قرار دارد. وقتی ستاره ی با چنین بزرگی و جرم زیاد می میرد، در واقع بصورت یک ابرنواختر منفجر میشود.


این ستاره با اتموسفیر خود حتی از مدار مشتری هم فراتر میرود و تا سیاره زحل میرسد.



این ستاره نارنجی رنگ در صورت فلکی جبار و درست در شانه راست آن قرار دارد و شبها به سادگی در افق شرقی کابل قابل رویت است.

فاصله تا ستاره ابط الجوزا چندان واضح نیست ( اتموسفیر بیرونی این ستاره به شدت باد کرده و این خود تعیین فاصله را تا حدی دشوار می سازد). اما اساسأ فاصله این ستاره چیزی حدود 600 سال نوری است و این ستاره به حدی از ما دور است که نمی تواند هیچ تهدیدی را برای ما زمین ها به بار بیاورد. ستاره ابط الجوزا ممکن فردا انفجار کند و یا هم 100 هزار سال بعد. ما زمان دقیق انفجار این ستاره را نمی دانیم. اما با توجه به فاصله زیاد این ستاره انفجار آن حتی در سال آینده بی اساس و غیر قابل تصور است. به نظر میرسد که نویسنده مقاله سعی داشته تا این حادثه را با سال 2012 گره بزند و یک بار دیگر موضوع پیشگویی مایا ها را زنده کند که اساس خوبی برای ساخت فلم های هالیوودی و نشر مقالات متعدد شبه علمی در سالهای گذشته شده بود.
بد تر از همه که نویسنده مقاله زمان این انفجار را به گفته های دکتور کارتر نسبت داده، اما دکتور کارتر در مقاله اصلی هیچگاه در مور زمان این انفجار چیزی نه گفته.

در پایان میخواهم یکبار دیگر بگویم که این ستاره آنقدر از ما دور است که نمیتواند هیچ آسیبی به ما برساند. یک ابرنواختر یعنی یک ستاره ای که در آستانه مرگ قرار دارد حد اقل باید حدود 25 سال نوری از زمین فاصله داشته باشد تا بتواند خطر و زیان قابل سنجشی را به بار بیاورد و برای اینکه خطر جدی برای ما به بار بیاورد، باید نزدیکتر از این حد باشد. انفجار یک ستاره در فاصله 600 سال نوری واقعأ خیلی درخشان و دیدنی خواهد بود، اما نه آنقدر بزرگ و درخشان که به صورت یک خورشید دیگر نمایان شود. حتی نمی تواند به اندازه ماه کامل درخشان شود، اما به مراتب درخشان تر از سیاره زهره.

چهارشنبه، دی ۲۲، ۱۳۸۹

درخواست کمک به پناهجویان افغانستانی در یونان

سالهای زیادی است که خشونت های دوام دار، فقر گسترده، بی کاری ونبود امید برای یک فردای بهتر، مردم افغانستان را دسته دسته روانه ی دیار غربت وآواره گی میکند. فرار برای یافتن یک زندگی آرام وامید برای یک فردای بهتر. اما طوری که معلوم است، تعداد زیادی از این آواره گان، هرگز به آرزوهای شان نمیرسند.

از داستانها ی غمناک در مرزهای ایران وپاکستان که بگذریم، مرزهای اندونیزیا، ترکیه ویونان نیزقصه های درد آور از پناهجویان افغانستانی دارد. طبق گزارش منتشر شده توسط سازمانهای خیریه یونانی تنها در ماه های جولای و اگوست سال 2010 میلادی نزدیک به 17000 مهاجر افغانستانی به یونان رسیده اند که تعداد زیاد آنها را فامیل ها وکودکان زیر سن 18 سال تشکیل میدهد.

این مهاجرین که اکثرا از ولایتهای میدان وردک، قندهار، غزنی وهرات هستند، دلیل فرار ازافغانستان را افزایش ناامنی ها، جنگ ونقض حقوق بشر، فقرگسترده، عدم ثبات سیاسی وازبین رفتن امید برای آینده بهتر میدانند.
اکنون پارکها وخیابانهای شهر آتن پایتخت یونان میزبان هزاران پناهجوی افغانستانی ست، این پناهجویان ما ه هاست که با وجود مراجعه به اداره مهاجرت یونان، کمیسیاری عالی سازمان ملل متحد وموسسات خیریه ، ودرخواست کمک از آنها هیچ جوابی را نشنیده اند. از رو آنان مجبورند در همین پارکها بخوابند.

این پناهجویان برعلاوه ی نداشتن سرپناه، از نبود غذای کافی وعدم دست رسی به دوا ودرمان نیز شکایت دارند. این پناهجویان می گویند که اکثر موقع گرسنه می مانند. آنها میگویند برای یک لقمه نان باید ساعت ها جلوی دروازه کلیسا ها صف بکشیم وامید وار باشیم که قبل از رسیدن نوبت، غذا تمام نشود. ازسوی دیگر این پناهجویان همواره شب هنگام از طرف گروپ های فاشیستی یونانی مورد حمله قرار گرفته ولت وکوب می شوند.
در این میان وضعیت کودکان این پناهجویان، بسیار شکننده است. آنها بر علاوه مشکلات سوء تغذیه، به مرض های گوناگونی نیز دچار شده اند.

از سوی دیگر هرروز که هوا سرد تر می شود وضعیت نگران کننده تر میگردد طوریکه اگر این وضعیت ادامه یابد ممکن به یک فاجعه ی بزرگ انسانی مبدل شود. در این شب های سرد زمستان که چوکی سالاران در کاخهای فرعونی شان لمیده اند، پارکهای شهر آتن، شاهد شیون های درد ناک کودکانی ست که مجبور شده اند برای زنده ماندن از کشور شان فرار کنند. این کودکان نمیتوانند صحبت کنند وکسی هم قادر نیست شیونهای آنان را ترجمه کنند.

این کودکان ازکشوری می آیند که تضاد ها ، درگیری و بی نظمی ، ترور، آدم کشی واختناق درآن سابقه ی طولانی دارد، اینها از کشوری می آیند که جنگهای خانمانسوزش، بیش ازدوملیون کودک را قربانی نموده، نزدیک به پنج ملیون دیگر را برای همیشه معیوب ساخته ، ده ملیون کودک دیگر را به مرض روانی دچار نموده ، یک ملیون کودک را یتیم وبیش از 12 ملیون دیگر را بی خانمان کرده است.

این گل های مقدس که انتظار وامید جامعه انسانی نیزهست بسیار به بی رحمی زیرلگدها پرپرمیشوند. اینجا اروپا ست، جایی که درآن حقوق کودکان تاسنین 18 سالگی تضمین گردیده است وهرقسم بی توجهی درمورد اطفال نظربه قوانین این سرزمین جرم محسوب می شود، قواعد وقوانین که صریحا برای حفظ حقوق بشر تصویب گردیده ولازم الاجرا خوانده شده است. اماطوری که دیده می شود این کودکان آواره شامل این قوانین نمی شود. آنها در جلوی دروازه های این حامیان دموکراسی وقانون، به شکل رقت بار نابود میشوند وحتا کسی نیست صدای آنها را بشنود.
حالا شرح کامل این وضعیت واقعن از توان نویسنده خارج وتنها چیزی که می شود گفت اینست: باید خود ما دست به کار شویم واز وقوع یک فاجعه درد آور انسانی در یونان جلوگیری کنیم.



برادر هموطن که خود رنج آوارگی وغربت را چشیده ای!
حالا که این پناهجویان از هردر وازه ی نا امید شده است، به ناچار دوازه ی تورا می کوبد واز تو مدد می خواهد.
ما برای کمک به این آواره گان یک سیستم آنلاین کمک رسانی را فعال نموده ایم وازهموطنان ما در هر نقطه دنیا تقاضامندیم با کمک های بشردوستانه شان، کودکان این پناهجویان را از خطر مرگ نجات دهند.

در صورت تمایل به کمک روی کلمه Chipin کلیک نموده وبعد از خانه پری فرم پی پل، کمک تانرا به طور مستقیم به پناهجویان در یونان بفرستید.
از همه گرداننده گان سایت های انترنتی، گرداننده گان وبلاگهای شخصی وگروهی وکسانی که در فیس بوک هستند، تقاضامندیم با نشر این مطلب در صفحات انترنت، دراین کمپاین بشر دوستانه سهم گیرند.

یکشنبه، دی ۱۹، ۱۳۸۹

مرغ جنگی

مردم در افغانستان همیشه به دنبال جنگ انداختن هستند. از بودنه گرفته تا مرغ و سگ و پیشک

یکشنبه، دی ۱۲، ۱۳۸۹

تماشای خورشید گرفتگی در کابل

پیامی از طرف انجمن نجوم افغانستان

شهروندان کابل برای تماشای خورشید گرفتگی روز سه شنبه 14 جدی 1389 آماده شوید. بعد از پایان جشن و سرور و آتش بازی های سال نو میلادی میلیون ها انسان درسراسر اروپا، افریقا و آسیا بار دیگر چشم به آسمان میدوزند تا شاهد یک نمایش جالب دیگر باشند. البته این بار آتشبازی نیست، بلکه یک پدیده جالبی نجومی اتفاق می افتد که عامل اصلی آن ماه و خورشید می باشند. روز سه شنبه 14 جدی 1389 خورشیدی برابر با 4 جنوری 2011 در قسمت های شرقی نیمکره شمالی خورشید گرفتگی جزئی یا کسوف جزئی اتفاق می افتد. یعنی با توجه به موقعیت شما ماه با آهستگی به سمت خورشید میرود و تا حدود 80 درصد صفحه خورشید را به مدت 3 ساعت می پوشاند.

در اکثر شهر های اروپای شرقی و افریقا این پدیده در زمان طلوع خورشید اتفاق می افتد و برای اخترشناسان و علاقمندان آن فرصت بسیار خوبی را جهت تصویر برداری از نمای نزدیک خورشید گرفتگی جزئی در قسمت های پائین آسمان ایجاد می نماید. برای دیدن زمان و حد اکثر این خورشید گرفتگی در شهر های مختلف به وقت محلی اینجا را کلیک کنید.

برخلاف خورشید گرفتگی کامل که فقط از یک مسیر بسیار باریک در سطح زمین دیده میشود، ، پدیده خورشید گرفتگی جزئی را میتوان از محدوده بسیار وسیع جغرافیایی تماشا کرد. در این روز هر قدر به طولانی ترین یا بیشترین نقطه گرفت خورشید نزدیک باشید مانند بخش های شمالی کشور سویدن، این پدیده طوری دیده میشود که گویا ماه به دل خورشید بیشتر فرو میرود. برای دیدن خورشید گرفتگی دفعه بعد ساکنین قسمت های شرقی اروپا باید تا 20 مارچ سال 2015 منتظر بمانند. اما ساکنین کابل تا 8 سال دیگر شاهد خورشید گرفتگی نخواهند بود. در کابل خورشید گرفتگی جزئی بعدی به تاریخ 26 جنوری 2019 (8 سال بعد) اتفاق می افتد.

این خورشید گرفتگی در کابل حدود 15 درصد می باشد. این گرفت جزئی روز سه شنبه 14 جدی ساعت 1 و 17 دقیقه و 50 ثانیه به وقت کابل آغاز و تا ساعت 3 و 20 دقیقه و 54 ثانیه بعد از ظهر ادامه می یابد. باید گفت خورشید گرفتگی بعدی کابل در سال 2019 می باشد.

اما برای تماشای خورشید گرفتگی باید احتیاط و دقت جدی نمود. هرگز خورشید گرفتگی را با چشم غیر مسلح یعنی بدون عینک مخصوص تماشا نکنید. تماشای مسقیم خورشید در زمان کسوف (چه خورشید گرفتگی جزئی باشد، چه کامل) برای چشمان شما خطرناک است. به گفته آلان مک روبرت از مجله آسمان و تلسکوپ (Sky & Telescope) " یگانه دلیل خطر تماشای خورشید گرفتگی جزئی این است که مردم بیدرنگ به خورشید خیره میشوند و این کاریست که نباید کرد. زیرا به بیماری تیرگی دید موقت یا دائم و یا هم به بیماری نقطه ضعف یا کوری دید دچار میشوید.

خوشبختانه برای تماشای خورشید گرفتگی روش های بسیار آسان و مصئون وجود دارد:

- میتوانید از عینک دارای فیلتر خورشیدی استفاده کنید

- از عینک مخصوص جوشکاری (Welding) استفاده کنید.

- استفاده از عینک آفتابی صرفنظر از میزان تاریکی اش مصئون نمی باشد و توصیه نمی گردد.

- با استفاده از یک کارتن و یک ورق کاغذ سفید، اتاقک تاریک بسازید.

یکی از روش های ساده دیگر برای تماشای خورشید گرفتگی ساختن پروژکتور سنجاقی است. وسط یک ورق قطعه بازی را با سنجاق سوراخ نموده به در برابر خورشید قرار دهید. قطعه دوم را در فاصله یک متر دور تر طوری در برابر سایه قطعه اول قرار دهید که تصویر خورشید با عبور از سوراخ بر روی قطعه دوم بی افتد.

خورشید گرفتگی فقط در زمان تولد یا پیدایش ماه نو و بخصوص زمانی اتفاق می افتد که ماه مستقیمأ از میان زمین و خورشید عبور میکند. البته باید توجه کنید که این صف بندی در زمان پیدایش هر ماه نو نه، بلکه گهگاهی اتفاق می افتد، زیرا مدار ماه حدود 5 درجه نسبت به صفحه گردش زمین یا دایره البروج ( مسیر گردش سیارات بدور استوای خورشید) تفاوت دارد. به همین علت سایه ماه معمولأ سراسر زمین را نمی پوشاند.

در سه سال گذشته، اخترشناسان آماتور توانستند در بخش های مختلف جهان خورشید گرفتگی کامل را تماشا کنند. اما امسال خورشید گرفتگی کامل اتفاق نمی افتد و شکارچیان این پدیده به تاریخ 4 جنوری در یکی از نقاط شرقی نیمکره شمالی به تماشای خورشید گرفتگی جزئی می نشینند.

دوستان ما که به انترنت خوب دسترسی دارند، به تاریخ 4 جنوری میتوانند با ورود به سایت آسمان کابل لینک هایی را دریافت کنند که از طریق آن میتوان خورشید گرفتگی جزئی را بصورت آنلاین از مراکز مختلف تماشا کرد.

آسمان تان همیشه پر ستاره باد.

انجمن نجوم افغانستان

یکشنبه 12 جدی 1389 (2 جنوری 2011 میلادی)

شنبه، دی ۱۱، ۱۳۸۹


په هلمند كې د ترهگرويوقوماندان ونيول شواودوه نورووژل شول


هغه ځانگړي عمليات چې دجمعې په شپه دموسى كلاولسوالى په مربوطاتوكې دگډوځواكونولخواترسره شول په ترڅ كې يې دترهگرولخوا دنادعلي پخوانى تش په نوم ولسوال ملاعبدالرزاق نيول شوى اوترپلټنولاندې دى.

همدارازدجمعې په ورځ دترهگرودوه قوماندانان ملاعبدالحكيم سجاد اوملاامين الله كامل چې له زمينداورڅخه موسى كلاولسوالى ته په لاره وودهوايي بريدپه ترڅ كې وژل شوي دي.

په همدې ورځ په نوزادولسوالى دوه ترهگرچې دماينونوځاى پرځاى كولوبوخت وودامنيتي ځواكونولخوانيول شوي دي.

امنيتي ځواكونه تل هڅه كوي چې دترهگروپټنځايونه وپلټي اوهغه كسان چې غواړي دهيوادوالوآرام ژوند گډوډكړي دقانون منگولوته وسپاري.